header-faq

FAQ

Odgovori na vaša pitanja

Česta pitanja i odgovori

Pripremili smo odgovore na neke od najčešće postavljanih pitanja

 • Što je Euro Broadband?

  Euro Broadband je dvosmjerna brza satelitska internet usluga za pristup Internetu. Dvosmjerno znači da se prijemne i predajne funkcije izvode putem satelita, stoga nema potrebe za telefonskom linijom.

 • Što je UT?

  UT (User Terminal) je zajednički naziv za opremu koja se instalira kod pretplatnika. Ovu opremu sačinjavaju antena, LNB, BUC i satelitski modem.

 • Što je CPE?

  CPE (Customer Premis Equipment) je zajednički naziv za opremu koja se nalazi na strani pretplatnika iza UT (User Terminal).

 • Što je KA - SAT?

  „KA-SAT“ znači Eutelsat satelit imenovan KA-SAT, koji je lociran na orbitalnoj poziciji 9º istočno, koji isključivo radi u „Ka Band“ tehnologiji.

 • Koje se brzine mogu postići?

  Postoje različiti paketi brzina; nudimo download brzine do 50 Mbps i upload brzine do 10 Mbps.

 • Postoje li neki minimalni zahtjevi za računala?

  Ne, satelitski sustav se može spojiti na bilo koji PC, Mac ili laptop pod uvjetom da je mrežna kartica instalirana.

 • Koliko je velika antena?

  Veličina KA-Sat Euro Broadband antene je paraboličnih 76x72cm.

 • Mogu li igrati online igre?

  U načelu da, ali nije preporučljivo igrati "first-person shooter" igre zbog znatno dužeg ping puta (oko 500-700ms).

 • Dali vrijeme utječe na antenu?

  Usluga je dizajnirana da se nosi s većinom vremenskih uvjeta i vjetrom brzine do 200 km/s. Tijekom razdoblja izuzetno jake kiše i snijega radio signali mogu postati prigušeni (smanjeni), pa tako može doći do usporene komunikacije između korisničkog terminala i satelita i obrnuto. Postoje, međutim, sofisticirane i automatske mjere za učinkovito povećanje snage vašeg sustava kako bi se kompenziralo gušenje.

 • Mogu li koristiti Skype na Euro Broadband sustavu?

  Da. Imajte na umu da je Skype izvorno dizajniran za zemaljske ADSL priključke, temelji se na P2P protokolu pa nije tako učinkovit preko satelitske mreže kao neka od ostalih VoIP rješenja.

 • Što je FAP?

  Kao i kod svih drugih satelitskih davatelja usluga, sistem za svakog korisnika kontinuirano prati protok podataka kroz pet različitih intervala (svaki sat, svaka 4 sata, dnevno, tjedno i mjesečno) i određuje tzv. Prag („Threshold“) u odnosu na odabrani paket – tarifu. Ukoliko korisnik značajno premašuje izračunati prag moguća su smanjenja brzine u okviru vršnih sati globalnog korištenja interneta. Razlog tome je činjenica da korisnici Euro Broadband servisa dijele izvjesnu širinu pojasa. Da bi se ta širina održala stabilnom, sistem radi na tzv. „Fair access Policy“ ili FAP (Politika fer pristupa).

  Protok na nivou mjeseca se izračunava po formuli: Vdownload + Vupload = V4week (CONSIDERING Vupload < 1/4 Vdownload)

 • Što će se dogoditi ako pređem kvotu i uđem u FAP?

  Ne postoje novčane kazne za prekoračenje vaše kvote. Brzine će se bitno smanjiti, garantirano 256kbps/256kbps. Ako vam se dogoditi da se nađete u toj poziciji imate opciju da kupite volumen booster od 1GB ili da pričekate da prođe razdoblje oporavka kako bi ponovo imali svoje tipične brzine.

 • Dali ima ograničenja na količinu podataka (FLAT rate)?

  Količina podataka nije ograničena (FLAT RATE) što podrazumijeva da nema vremenskog ograničenja pristupa internetu kao ni ograničenja ukupne prenesene količine podataka.

 • Trebam li telefon ili telefonsku liniju?

  Ne, Euro Broadband satelitski sustav ne zahtijeva telefonsku liniju. To je dvosmjeran satelitski sustav, dakle, neovisan od telefonskih linija.

 • Je li sustav bežičan?

  Euro Broadband satelitski modem je ujedno i bežični (wireless) usmjernik, ali također bilo koji dodatni bežični usmjernik možete priključiti izravno u Euro Broadband modem za proširenje bežične mreže u vašem domu. Imajte na umu da mi ne dostavljamo dodatni bežični router niti imamo obavezu instalacije mrežnih kartica, USB drivera, podešavanja parametara firewall-a, switch-eva ili drugih elemenata na računalu ili mreži Pretplatnika u cilju povezivanja na Euro Broadband modem, ali su isti lako dostupni iz raznih trgovina računalima, pa tako i na našem online web shopu.

 • Mogu li imati statičku IP adresu?

  Euro Broadband poslovni paketi uključuju jednu javnu statičku IP adresu. Paketi za privatne korisnike koristite dinamički dodijeljene IP adrese i postoje port ograničenja; na Poslovnim paketima svi portovi su otvoreni; a na Privatnim paketima odlazni portovi su otvoreni, a dolazni su blokirani.

 • Kakva podrška i jamstvo dolazi sa Euro Broadband proizvodom?

  Euro Broadband je pokriven jamstvom proizvođača na 12 mjeseci. Davatelj usluge nije odgovoran za smetnje ili greške nastale na opremi i kućnoj instalaciji pretplatnika. Davatelj usluge garantira raspoloživost Euro Broadband usluge od 99,5% na godišnjem nivou.

 • Da li su cijene sa PDV-om?

  Ne, sve navedene cijene su bez PDV-a.